Groen Werkgeverschap

In de wet staat dat een werkgever zich als een goed werkgever dient te gedragen. Groen werkgeverschap komt niet voor in de wet maar dit wordt steeds belangrijker. Veel medewerkers vinden het belangrijk dat er aandacht van de werkgever is voor duurzaamheid. In een tijd waarin duurzaamheid – ook voor FM – een steeds grotere rol gaat spelen, zien wij dat ook steeds meer organisaties groene arbeidsvoorwaarden aanbieden en integreren binnen hun organisatie. Hiermee laat de organisatie niet alleen zien dat waarde wordt gehecht aan duurzaamheid maar ook dat dat het belangrijk is om op een duurzame en verantwoorde manier om te gaan met de werknemers. Daarnaast kunnen groene arbeidsvoorwaarden het in sommige gevallen – voor zowel werkgever als werknemer – voordelen bieden. In deze blog zet ik een aantal speerpunten uit het groen werkgeverschap uiteen die wellicht inspiratie kunnen bieden.

Kantoor

De duurzame waarde van de organisatie kan zichtbaar uitgedragen worden in het kantoorpand. Niet alleen laat de organisatie duidelijk zien waar zij voor staat maar het kan ook nog eens flink kostenbesparend zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan zuinige verlichting, duurzaam kantoormeubilair, isolatie van het pand, etc.

Mobiliteit

Steeds meer organisaties zijn actief in het stimuleren van duurzamere reisopties om de CO2-uitstoot te reduceren. Dit kan bijvoorbeeld door werknemers een hogere reiskostenvergoeding aan te bieden voor de fiets dan voor de auto om zo te stimuleren dat zij minder vaak te auto te pakken. Een andere optie is het investeren in elektrische bedrijfsauto’s en werknemers de mogelijkheid te bieden om thuis te kunnen werken.

Sociaal

Het is belangrijk dat de organisatie laat zien dat er waarde wordt gehecht aan duurzaamheid en werknemers tijd en ruimte krijgen om duurzamere keuzes te maken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het aanbieden van een extra verlofdag voor vrijwilligerswerk met een groen oogmerk of het toekennen van extra vakantiedagen wanneer een medewerker die ervoor kiest om met de trein of op de fiets met vakantie te gaan.

Thuis

Een werkgever kan werknemer ook thuis helpen met verduurzaming. Denk bijvoorbeeld aan het thuiswerken. Er is dan minder woon-werkverkeer. Of bijvoorbeeld de inrichting van de thuiswerkplek met gebruikte kantoormeubelen. Er zijn werkgevers die werknemers helpen met het verduurzamen van hun woning. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het implementeren van een klimaatbudget in de arbeidsvoorwaarden.

Financieel

In het beloningsbeleid zijn er mogelijkheden om als werkgever groene keuzes te maken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een ‘groene’ pensioenregeling waarbij duurzaam wordt belegd. Of aan een donatie aan een goed doel in plaats van een kerstpakket of in plaats van een (deel) van een bonus.

Als het gaat om verduurzaming van de organisatie zijn er – zoals u ziet – veel mogelijkheden. Een werkgever kan een werknemer echter niet verplichten om de gewenste ‘groene keuzes’ te maken bij bijvoorbeeld de donatie aan een goed doel. Maar goed voorbeeld doet goed volgen!

Belangrijk is wel om u ervan bewust te zijn dat er vanuit de overheid ook steeds meer verplichtingen worden verbonden aan duurzaamheid en u in sommige gevallen dus niet altijd vrijblijvend kan zijn. Voorbeelden hiervan zijn natuurlijk de Klimaatdoelstellingen in 2030 maar ook de verplichting om vanaf 1 juli 2024 de CO2-uitstoot van woon-werkverkeer te registreren.

Vragen over groen werkgeverschap of andere arbeidsrechtelijke kwesties? Bel of mail gerust. Wij denken graag met u mee!

Lees ook mijn voorgaande blogs, waaronder;

 

Tally Opbroek

Partner | Advocaat | MfN-registermediator | Team Arbeid


T +31 (0)6 2030 4860 t.opbroek@mend.nl