Mediation en de rol van de advocaat

Mediation wint steeds meer terrein als een effectieve methode om conflicten op te lossen buiten de traditionele rechtszaal om. In mediation wordt samengewerkt aan een oplossing die voor beide partijen acceptabel is, onder begeleiding van een de mediator. Een belangrijk, maar soms ondergewaardeerd aspect van mediation, is de rol van aanwezige advocaten. De aanwezigheid van advocaten kan zeer waardevol zijn tijdens een mediationbijeenkomst.

Hoewel mediation vaak wordt gezien als een manier om juridische strijd te vermijden, betekent dit niet dat advocaten overbodig zijn. Integendeel, advocaten kunnen een cruciale rol spelen in het succes van een mediation. Hier zijn enkele manieren waarop advocaten van waarde zijn tijdens een mediationbijeenkomst:

Juridisch Advies en Expertise
Advocaten helpen cliënten bij de voorbereiding van de mediation. Zij bieden juridisch advies aan hun cliënten tijdens het mediationproces en zorgen ervoor dat hun cliënten goed op de hoogte zijn van hun rechten en plichten, evenals de mogelijke juridische gevolgen van voorgestelde oplossingen. Deze kennis is belangrijk om beslissingen te kunnen nemen.

Een advocaat kan als realiteitscheck fungeren, cliënten wijzen op onrealistische verwachtingen en hen helpen om haalbare en praktische oplossingen te overwegen. Dit kan helpen om impasses te doorbreken en de weg vrij te maken voor een oplossing.

Wanneer er een overeenkomst wordt bereikt, is het belangrijk dat deze juridisch gecheckt wordt. Advocaten kunnen helpen bij het opstellen en controleren van de benodigde documenten om ervoor te zorgen dat de afspraken duidelijk zijn en voldoen aan alle juridische vereisten.

Voordelen van Mediation met Advocaten
De aanwezigheid van advocaten tijdens mediation biedt verschillende voordelen. Met juridische begeleiding kunnen partijen meer realistische en uitvoerbare oplossingen vinden.

Advocaten die vaak betrokken worden bij mediation weten dat het gesprek tussen de deelnemer, hun cliënten, moet worden gevoerd. Het gaat immers niet om de advocaat. De rol van de advocaat tijdens de mediation gesprekken wordt groter als het gesprek gaat over de oplossingen en er onderhandeld wordt.

Hoewel advocaten ook betaald moeten worden, kan mediation met advocaten uiteindelijk kostenbesparend zijn in vergelijking met langdurige gerechtelijke procedures.

Kortom, mediation is een uitstekende manier om conflicten op te lossen, waarbij de nadruk ligt op samenwerking en wederzijds begrip. De betrokkenheid van advocaten kan de effectiviteit van het proces aanzienlijk vergroten door juridische expertise en strategische ondersteuning te bieden. Door advocaten in te schakelen tijdens mediation, kunnen partijen niet alleen beter beslissingen nemen, maar ook duurzame en juridisch bindende oplossingen bereiken. In een wereld waar juridische conflicten complex en kostbaar kunnen zijn, biedt mediation een goed alternatief waarbij advocaten zeer waardevol kunnen zijn.

Wilt u meer weten over mediation, zoekt u een mediator of een advocaat die u bij kan staan? Bel of mail gerust!

Lees ook onze voorgaande blogs over mediation, waaronder:

Exit mediation

Zijn afspraken in mediation bindend? 

Welke spelregels gelden bij mediation?

Tally Opbroek

Partner | Advocaat | MfN-registermediator | Team Arbeid


T +31 (0)6 2030 4860 t.opbroek@mend.nl

Ariënne Inden

Partner | Advocaat | MfN-registermediator | Team Arbeid


T +31 (0)6 1215 7059 a.inden@mend.nl