Exit mediation

Wat is exit mediation? 

Exit mediation is een mediation waarin, onder de professionele begeleiding van de mediator, wordt onderzocht of partijen tot een voor hen beide acceptabele beëindigingsregeling kunnen komen.

Een mediation kan worden omgezet in een exit mediation als duidelijk wordt dat de (arbeids)relatie niet meer kan worden hersteld. Ook kunnen partijen ervoor kiezen om direct al een exit mediation te starten, als zij het erover eens zijn dat zij de samenwerking willen beëindigen.

Waarom zou u willen onderhandelen over de voorwaarden van de beëindiging in mediation? Het voordeel van de begeleiding van een, bij voorkeur, MfN-geregistreerde mediator, bij de onderhandelingen, is dat vaak de relatie goed blijft en beide partijen met opgeheven hoofd, de organisatie respectievelijk de buitenwereld, tegemoet kunnen treden. Voor beide partijen is het prettig een conflictsituatie op een goede wijze, met elkaar, af te sluiten. Mogelijk komen zij elkaar in de branche immers weer tegen.

Daarnaast is vaak sprake van een voordeel t.a.v. kosten en tijd. Met een kundige mediator is de kans groot dat u in één mediationbijeenkomst de deal sluit. Als de mediator de afspraken vastlegt in een vaststellingsovereenkomst, heeft u bovendien minder discussie over de bepalingen van de overeenkomst dan dat advocaten het daarover eens moeten worden.

Natuurlijk zijn advocaten of juridisch adviseurs nauw betrokken bij een exit mediation. Als mediator geef ik er de voorkeur aan dat deze adviseurs bij gesprekken over de voorwaarden van de beëindiging van de samenwerking aanschuiven. Zo zijn zij in staat hun cliënten direct te adviseren en kunnen de onderhandelingen efficiënt worden gevoerd.

Vragen over de mogelijkheden van mediation? Bel of mail gerust. Wij denken graag met u mee!

Lees ook onze voorgaande blogs over mediation:

Ariënne Inden

Partner | Advocaat | MfN-registermediator | Team Arbeid


T +31 (0)6 1215 7059 a.inden@mend.nl

Tally Opbroek

Partner | Advocaat | MfN-registermediator | Team Arbeid


T +31 (0)6 2030 4860 t.opbroek@mend.nl