Het opzetten en begeleiden van een ondernemingsraad (OR) is essentieel voor effectieve medezeggenschap binnen uw bedrijf. Een OR vertegenwoordigt de belangen van medewerkers en speelt een belangrijke rol bij advies- en instemmingsprocedures. Onze advocaten arbeidsrecht bieden juridische begeleiding bij het opzetten van de OR en ondersteunen uw organisatie in het overleg met de raad.
Een ondernemingsraad (OR) is een verplicht medezeggenschapsorgaan voor bedrijven met 50 of meer werknemers. Volgens de Wet op de ondernemingsraden (WOR) heeft de OR het recht om advies te geven en instemming te verlenen bij bepaalde besluiten, wat bijdraagt aan transparante besluitvorming en een betere verstandhouding tussen management en medewerkers.
Naast het voldoen aan wettelijke verplichtingen biedt de OR ook waarde door de interne communicatie en betrokkenheid te verbeteren. Met een goed functionerende ondernemingsraad is het mogelijk om conflicten te voorkomen en efficiënter te werken.
Onze experts hebben uitgebreide ervaring met de medezeggenschapswetgeving en begeleiden bedrijven bij het effectief samenwerken met hun ondernemingsraad. Wij bieden juridische ondersteuning bij het opzetten van een OR, advies tijdens procedures, en strategische begeleiding bij complexe vraagstukken.
Heeft uw bedrijf nog geen ondernemingsraad? Wij kunnen bepalen of er een wettelijke verplichting is en bieden een draaiboek voor de opstart van de OR. Dit omvat de praktische en juridische stappen om de OR op een goede manier op te richten, inclusief het opstellen van de reglementen en het begeleiden van de verkiezingen.
Een goed functionerende OR is essentieel voor de medezeggenschap binnen uw organisatie. Onze adviseur ondernemingsraad begeleidt bedrijven tijdens advies- en instemmingsprocedures, zodat u voldoet aan de wettelijke verplichtingen en optimaal kunt samenwerken met de OR. Dit kan gaan over belangrijke zaken zoals reorganisaties, personeelsbeleid of wijzigingen in arbeidsvoorwaarden.
Wij bieden op maat gemaakte trainingen en ondersteuning voor uw OR. Of het nu gaat om advies bij onderhandelingen of het voorbereiden van de ondernemingsraad op strategische beslissingen, wij zorgen ervoor dat de OR zijn rol effectief kan vervullen.
Het kan voorkomen dat de communicatie tussen het management en de OR stagneert, of dat er onenigheid ontstaat over strategische besluiten. Wij bieden juridisch advies bij deze conflicten en helpen u om tot een werkbare oplossing te komen die voldoet aan de WOR en de arbeidsrechtelijke eisen.
Wij helpen ook met:
Wilt u hulp bij het opzetten van een OR, of heeft u te maken met een OR-geschil? Onze advocaten arbeidsrecht hebben jarenlange ervaring en zorgen ervoor dat uw organisatie voldoet aan de WOR en dat de samenwerking met de ondernemingsraad optimaal verloopt. Neem contact met ons op voor deskundig juridisch advies en ontdek hoe wij u kunnen ondersteunen bij de medezeggenschap in uw bedrijf.
Met onze jarenlange ervaring bieden wij niet alleen juridisch advies, maar ook praktische oplossingen voor de samenwerking met uw ondernemingsraad. Of het nu gaat om advies- en instemmingsprocedures, het opzetten van de OR of het trainen van OR-leden, wij staan voor u klaar met op maat gemaakte oplossingen.
Neem geheel vrijblijvend contact op met Ariënne voor al uw vragen omtrent het contractenrecht.
Onze advocaten publiceren regelmatig over relevante onderwerpen binnen het arbeidsrecht. Lees onze publicaties om op de hoogte te blijven van veranderingen in wetgeving en praktische tips voor het omgaan met arbeidsrechtelijke uitdagingen.
In de huidige tijd is het hebben van een gedragscode, protocol of reglement (hierna: “gedragscode”) voor gewenst en ongewenst gedrag van essentieel belang. Deze regels dienen als een leidraad voor medewerkers en helpt bij het creëren van een veilige en respectvolle werkomgeving. Het definiëren van wat wel en niet acceptabel is, voorkomt misverstanden en conflicten en bevordert een cultuur van respect en professionaliteit. Maar waarom is het zo cruciaal om een die regels op schrift te hebben? Duidelijkheid en consistentie Een goed opgestelde gedragscode biedt duidelijkheid over de verwachtingen van het gedrag van medewerkers.
Hoe ga je als werkgever om met een verzoek van de werknemer tot aanpassing van de arbeidsduur? De Wet Flexibel werken geeft werknemers het recht om werkgever te vragen om hun arbeidsduur, arbeidsplaats of werktijden aan te passen. Een verzoek tot aanpassing van de arbeidsduur past bij de huidige trend in de samenleving: meer flexibiliteit en meer balans tussen werk en privé. Maar voor een werkgever kan een aanpassing van de arbeidsduur zorgen voor organisatorische uitdagingen. Kan je als werkgever dan een verzoek tot aanpassing van de arbeidsduur weigeren? Dat lees je hier!
Stel, u besluit de salarisaanpassingen van uw werknemers voortaan per 1 maart in plaats van per 1 januari door te voeren. Dient u uw ondernemingsraad dan om instemming te vragen? Op grond van artikel 27 lid 1 sub c WOR dient u de instemming te hebben van de ondernemingsraad voor elk voorgenomen besluit tot vaststelling, wijziging of intrekking van een ‘belonings- of functiewaarderingssysteem’. Artikel 27 WOR ziet niet op primaire arbeidsvoorwaarden. De hoogte van de beloning of het aanpassen van bijvoorbeeld het aantal vakantiedagen, valt niet onder de reikwijdte van artikel 27 WOR.
Omdat wij ons vak verstaan, helpen we u om succesvol te zijn in uw onderneming. We hebben een sterke focus op ondernemers en geloven in langdurige samenwerkingen. In plaats van te denken in beperkingen, zoeken we altijd naar oplossingen. Daarbij blijven we nieuwsgierig en gericht op verbetering.
Stationsplein 17A
3818 LE Amersfoort
T +31 33 422 1900
M info@mend.nl