De evolutie van BOPA; wat weten we nu?

Sinds de invoering van de Omgevingswet is het begrip ‘buitenplanse omgevingsplanactiviteit’ (BOPA) een belangrijk punt van aandacht in de rechtspraak. Deze regelgeving, die sinds 1 januari 2024 van kracht is, maakt het mogelijk om een omgevingsvergunning te verlenen voor activiteiten die afwijken van het geldende omgevingsplan, mits deze afwijkingen geen afbreuk doen aan een evenwichtige toedeling van functies aan locaties (ETFAL). Inmiddels zijn er dan ook uitspraken gedaan over de invulling van dit begrip.

Wat is ETFAL?

ETFAL vervangt de toets op goede ruimtelijke ordening die onder de Wabo gold. Waar de oude regeling zich richtte op de ruimtelijke ordening van een gebied, kijkt ETFAL naar de bredere fysieke leefomgeving. Dit betekent dat de beoordelingscriteria nu breder zijn, wat kan leiden tot meer complexe overwegingen bij het verlenen van vergunningen voor BOPA.

Uitspraken tot nu toe

Tot nu toe heeft de rechtspraak de toepassing van ETFAL voornamelijk in casuïstische gevallen beoordeeld. De eerste paar uitspraken van de voorzieningenrechter hadden betrekking op BOPA-vergunningen voor de tijdelijke noodopvang van asielzoekers door het COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers). De laatste uitspraak zag dan weer op het plaatsen van een tijdelijke grondopslag. In alle zaken speelde dan ook de vraag of het college van burgemeester en wethouders (B&W) in redelijkheid kon concluderen dat de vergunning voldeed aan ETFAL.

Alle uitspraken hebben bevestigd dat de voorzieningenrechters terughoudend toetsen of het bevoegd gezag op een redelijke manier een vergunning hebben verleend dat aan ETFAL voldoet. De focus lag op specifieke aspecten zoals verkeersveiligheid en sociale impact. Burgerparticipatie speelt daarbij ook een rol, maar dit betekent niet altijd dat er een breed draagvlak nodig is.

Hoewel de uitspraken tot nu toe bevestigen dat vergunningen met aandacht voor ETFAL kunnen worden verleend, blijft de interpretatie van ETFAL nog in ontwikkeling.

Wat Nu?

De exacte invulling van ETFAL moet zich nog verder ontwikkelen. De rechtspraak tot nu toe geeft een indicatie van hoe ETFAL wordt toegepast, maar de brede reikwijdte van het begrip betekent dat er mogelijk verdere verduidelijking nodig is.

Vragen over BOPA of andere kwesties op het gebied van omgevingsrecht? Bel of mail gerust, wij denken graag met u mee!

Lees ook mijn voorgaande blogs, waaronder;

Transformatie van leegstaande gebouwen naar woningen 

Uitbreiding Wet Victoria

Permanente bewoning op recreatieparken