De waarde van een gespecialiseerde overnameadviseur

Afgelopen jaar was het topdrukte in de fusie en overnamepraktijk van Marree en Dijxhoorn Advocaten. We hebben een record aantal deals mogen begeleiden. En ook de totale waarde van de deals waarin wij hebben geadviseerd is nooit eerder zo hoog geweest. Team ondernemingsrecht heeft zowel voor kopers als voor verkopers opgetreden. In samenwerking met verschillende adviseurs (corporate finance, notarissen, accountants en banken) hebben we veel verschillende transacties tot stand gebracht. Van grote internationale deals met beursgenoteerde partijen tot meer lokale MKB-deals. Wij focussen ons met name op de overnames van Nederlandse bedrijven met een waarde tussen de 2,5 en 25 miljoen euro.

Earn-out regeling

Begin 2020 kwam er als gevolg van de corona pandemie een abrupt einde aan de – ook toen al – golf aan overnames. Na de eerste schrik en het geloof dat de economieën de gevolgen van de pandemie zouden doorstaan kwamen de verschillende overnames later dat jaar weer op gang. De overnameprijzen liggen ook weer op een goed niveau, al zien we in sommige sectoren wel dat er specifieke contractuele afspraken worden gemaakt waarbij de prijs afhankelijk is van de toekomstige bedrijfsresultaten, een zogenaamde ‘earn-out regeling’. Een dergelijke regeling is niet nieuw maar wordt in sommige sectoren (die gevoeliger zijn voor de gevolgen van de pandemie) nu vaker van stal gehaald. Aan ons is dan de uitdaging om daarbij de belangen van onze cliënt zo goed mogelijk tot uitdrukking te laten komen in de contracten.

Koop of verkoop door specialisten

Overigens heeft recent onderzoek van onder meer de HU en een gespecialiseerd overnameplatform aangetoond dat zowel kopers als verkopers van MKB bedrijven de waarde van bedrijven tot wel 2,5 keer lager inschatten dan gespecialiseerde overname adviseurs. Waarom wordt in MKB deals de waarde zo laag ingeschat en is dat bij grotere deals ook zo? Het antwoord is deels te vinden in het onderzoeksrapport. Namelijk in de kleinere MKB-deals neigen kopers en verkopers om (uit kostenoverwegingen?) geen gespecialiseerde adviseurs in te schakelen. Vaak zien wij ook dat adviseurs die meer algemeen bedrijfs-, financieel of juridisch geven, en als zodanig al langer betrokken zijn bij koper of verkoper worden ingeschakeld. En dat is niet altijd verstandig, dit is werk voor specialisten. Zoals één van onze cliënte zei: “Tuurlijk kom ik naar jullie om mijn bedrijf te verkopen. Ik ga toch ook niet naar de huisarts om mijn hart te laten opereren”. Het is dan ook onze ervaring dat grote partijen wel tijdig die gespecialiseerde overnameadvocaat en adviseur inschakelen en zo een realistischere overnameprijs wordt overeengekomen.

Het is onze verwachting dat het ook in 2022 druk zal blijven op dit terrein. Op dit moment hebben wij dan ook meerdere fusie en overnamedeals onderhanden. En dat vinden we mooi, want het is en blijft prachtig om aan dergelijke belangrijke transacties te mogen werken en het vertrouwen van onze cliënten te ervaren.

Hulp nodig bij een fusie of overname? Neem contact op met Alexander Steenaert of één van zijn collega’s van team ondernemingsrecht.