Aandeelhoudersgeschillen kunnen grote impact hebben op de continuïteit van uw onderneming. Wanneer meningsverschillen over strategie, zeggenschap of winstverdeling escaleren, kan dit de bedrijfsvoering ernstig verstoren. Bij Marree + Dijxhoorn beschikken onze advocaten over de ervaring en expertise om in dergelijke conflicten te bemiddelen of deze via juridische stappen op te lossen, met ook voor de continuïteit en toekomst van uw bedrijf.

"Een snelle, strategische oplossing voorkomt dat een conflict de continuïteit van uw bedrijf in gevaar brengt."

Bij bedrijven met meerdere aandeelhouders, zoals start-ups en scale-ups, joint ventures of familiebedrijven, kunnen aandeelhoudersconflicten ernstige gevolgen hebben voor de continuïteit en verdere groei van de onderneming. Een doeltreffende oplossing is daarom van groot belang om schade te beperken.

Wat is het contractenrecht

Een aandeelhoudersgeschil is een conflict tussen aandeelhouders of tussen aandeelhouders en de vennootschap of een orgaan van de vennootschap zoals het bestuur. Het betreft vaak conflicten over bedrijfsstrategieën, managementbesluiten of de verdeling van winsten.

Mogelijkheden bij aandeelhoudersgeschillen

Bij aandeelhoudersgeschillen zijn er verschillende manieren om tot een oplossing te komen, zoals bijvoorbeeld:

Onderling overleg of schikking:

Een schikking via onderhandeling of mediation kan een snelle en efficiënte oplossing bieden zonder tussenkomst van de rechter. Dit kan leiden tot nieuwe afspraken over aandelen, bestuur of winstuitkeringen. Door bemiddeling of onderhandelingen kunnen partijen een akkoord bereiken zonder dat dit de zakelijke relatie volledig verstoort.

Geschillenregeling:

Wanneer overleg faalt, kan de wet een aandeelhouder dwingen zijn aandelen te verkopen of over te dragen. Dit kan via uittreding of uitstoting. Beide opties vereisen tussenkomst van de rechter. Dit wordt vaak ingezet als de samenwerking tussen aandeelhouders niet meer werkbaar is.

Enquêteprocedure

Als de vrees bestaat dat besluiten of handelingen van bepaalde aandeelhouders, bestuurders of andere organen niet in het belang van de vennootschap zijn, kan het enquêterecht uitkomst bieden. In een enquêteprocedure kan via de rechter (de Ondernemingskamer van het Gerechtshof Amsterdam) een onderzoek worden afgedwongen naar het beleid en de gang van zaken binnen de vennootschap (of haar organen), om het beoordelen of sprake is van wanbeleid en zo ja, wie voor het wanbeleid verantwoordelijk en aansprakelijk is. Onze advocaten hebben ruime ervaring met het voeren van enquêteprocedures namens aandeelhouders, bestuurders of de vennootschap zelf.

Advocaat aandeelhoudersgeschillen

Onze advocaten ondernemingsrecht hebben ruime ervaring in het oplossen van aandeelhoudersgeschillen. We helpen u bij het kiezen van de juiste strategie, van onderhandelen tot het nemen van gerechtelijke stappen, altijd met oog voor zowel juridische als commerciële belangen.

Advies aandeelhoudersgeschillen

Heeft uw onderneming of uzelf als aandeelhouder te maken met een aandeelhoudersconflict? Neem contact op met ons team van specialisten. Wij bieden deskundig advies op maat, zodat uw onderneming snel weer vooruit kan. Voor meer informatie over onze andere juridische diensten, kunt u ook terecht op onze Ondernemingsrecht-pagina.

llb

Neem contact met ons op

Neem geheel vrijblijvend contact op met Dirk voor al uw vragen omtrent het contractenrecht.

    Relevante publicaties

    De wet-en regelgeving op het gebied van ondernemingsrecht ontwikkelt zich doorlopend. Op basis van relevante jurisprudentie en ontwikkelingen houden wij u altijd up-to-date op relevante onderwerpen middels onze blogs.

    Wettelijke handelsrente: een aanzienlijk financieel risico!

    Wettelijke handelsrente: een aanzienlijk financieel risico!

    In de huidige tijd is het niet aantrekkelijk om geld op te potten op een bankrekening. De aandelenkoersen vertonen – als je een lange adem hebt – een stijgende lijn, maar ook dan kan het uitmaken in welke bedrijven je hebt belegd. Vastgoed Daarom beleggen diverse ondernemingen en ook vermogende particulieren in vastgoed. Aangetrokken door de enorme stijging van de prijzen van vastgoed in het algemeen en woonruimte in het bijzonder kan het zeker interessant zijn om panden te kopen. Om te beginnen stijgt de waarde er van hoegenaamd automatisch met het verstrijken der jaren. En je ontvangt ook nog

    Lees verder
    Opzegging van ‘Onbenoemde Duurovereenkomsten’

    Opzegging van ‘Onbenoemde Duurovereenkomsten’

    U heeft vast wel eens van de term ‘duurovereenkomst’ gehoord. Onder duurovereenkomst wordt vanuit juridische optiek verstaan een overeenkomst, tussen twee of meer partijen, die een duurkarakter heeft. Dat wil zeggen: de overeenkomst is erop gericht en heeft ten doel om voor een langere periode tussen partijen te gelden. In een recente conclusie voor de Hoge Raad omschrijft Advocaat-Generaal Van Peursem (daarbij het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden citerend) dat van een duurovereenkomst sprake is als er ‘een verplichting wordt afgesproken tot opeenvolgende of voortdurende prestaties’.

    Lees verder
    Distributie en Agentuur – verschillende ‘rechtsfiguren’

    Distributie en Agentuur – verschillende ‘rechtsfiguren’

    Wij adviseren veelvuldig over distributieovereenkomsten en over agentuurovereenkomsten. Wat daarbij in de praktijk opvalt is dat nogal eens verwarring bestaat over de aard van de relatie die men wenst aan te gaan (distributie of agentuur), maar vooral ook over de gevolgen daarvan. Distributieovereenkomsten zijn overeenkomsten tussen een leverancier van goederen en een zogenaamde distributeur (ook wel wederverkoper). De distributeur fungeert als de partij die de betreffende goederen op eigen naam en voor eigen rekening koopt van de leverancier, om ze vervolgens zelfstandig weer te verkopen (ook in eigen naam en voor eigen rekening) aan partijen op de markt.

    Lees verder