Hervorming Auteursrecht in de digitale Europese markt

Vandaag is het zover. Het Europees Parlement zal stemmen over de hervorming van het auteursrecht in de digitale Europese markt. Een eerder voorstel van de Europese Commissie haalde het niet. Een aangepast voorstel ligt nu voor.

Tegenstanders van het huidige (aangepaste) voorstel vrezen nog steeds voor censuur vanwege wat zij noemen een uploadfilter (zie art. 13). Een ander belangrijk punt is een (extra) vergoeding voor uitgevers en auteurs van perspublicaties. Gevreesd werd nog voor een zogeheten linktaks (i.e. belasting voor linken), maar dat lijkt opgelost (zie art. 11).

Als de stemming heeft plaatsgevonden laten wij u weten wat de mogelijke gevolgen zijn voor uw onderneming.

De amendementen leest u hier terug.

 

Willem Timmers
Advocaat IE/ICT/Privacy