Als werkgever krijg je vroeg of laat te maken met een zieke werknemer. Een werkgever is gedurende maximaal 104 weken verplicht om zich in te zetten de zieke werknemer te laten re-integreren. In de meeste gevallen is het doel duidelijk: zorgen dat iemand weer terugkeert naar zijn of haar eigen werk. Maar wat als dat niet lukt? Dan komt spoor 2 in beeld. Wat is spoor 2 en wanneer moet je spoor 2 inzetten? Je leest er alles over in dit blog.

Re-integratie: eerst spoor 1

Bij de re-integratie ligt de focus altijd op spoor 1. Als werkgever moet je voortdurend blijven onderzoeken of het mogelijk is de werknemer terug te laten keren in eigen werk. Wat is spoor 1?

  • Terugkeer in eigen werk;
  • Terugkeer in aangepast eigen werk;
  • Terugkeer in (aangepast) ander werk.

Deze opties zien allemaal op het hervatten van werkzaamheden bij de eigen werkgever.

Re-integratie: spoor 2

Maar wat als de beperkingen van de werknemer, of bijvoorbeeld een ernstig arbeidsconflict, hervatting van eigen, aangepast of ander werk bij de werkgever belemmeren? Dan komt spoor 2 in beeld. Wat is spoor 2?

  • Actieve begeleiding bij het vinden, verkrijgen en behouden van een voor de zieke werknemer geschikte functie in een andere organisatie.

Vaak wordt een outplacementbureau ingeschakeld om de zieke werknemer te begeleiden naar passend werk buiten de organisatie. De inschakeling van een extern outplacementbureau is echter niet verplicht. Een detachering bij een collega-werkgever is bijvoorbeeld ook mogelijk.

Wanneer spoor 2 inzetten?

Het tweede spoor moet worden ingezet in de volgende gevallen:

  • Zodra er geen zicht (meer) bestaat op een structurele hervatting binnen de eigen organisatie;
  • Uiterlijk 6 weken na de Eerstejaarsevaluatie (in de 52e week).

Spoor 2 wordt niet eerder ingezet dan na 8 weken arbeidsongeschiktheid en dus niet later dan 6 weken na de Eerstejaarsevaluatie, die in de 52e ziekteweek moet worden gehouden.

Kan je spoor 2 achterwege laten?

Na de Eerstejaarsevaluatie kan je de inzet van spoor 2 alleen achterwege laten als binnen 3 maanden concreet perspectief bestaat op structurele werkhervatting in spoor 1.

Kunnen spoor 1 en spoor 2 naast elkaar lopen?

Omdat de primaire focus op re-integratie in spoor 1 moet blijven liggen, is het goed mogelijk dat als de re-integratie in spoor 1 stagneert, spoor 2 naast spoor 1 wordt ingezet.

Wanneer mag je spoor 1 verlaten?

Je mag spoor 1 alleen verlaten en je enkel op spoor 2 richten, op het moment dat duidelijk is dat de zieke werknemer niet meer kan terugkeren in (aangepast) eigen of ander werk binnen de organisatie. Dit dient te volgen uit een Arbeidsdeskundigonderzoek. Ook als sprake is van een arbeidsconflict en mediation niet tot een oplossing heeft geleid, is het raadzaam een Arbeidsdeskundige te laten bevestigen dat terugkeer naar spoor 1 geen optie meer is. Meestal wordt het Arbeidsdeskundigonderzoek rond het eerste ziektejaar ingezet. Twijfel je aan de mogelijkheden voor terugkeer in spoor 1? Zet het Arbeidsdeskundigenoordeel dan eerder in.

Sancties

Volg je als werkgever niet de juiste stappen op het juiste moment in het re-integratieproces? Dan kan het UWV een loonsanctie opleggen. Dat heeft tot gevolg dat je als werkgever in beginsel niet 2, maar 3 jaar re-integratieverplichtingen en een loondoorbetalingsplicht hebt.

Vragen over spoor 1, spoor 2 of andere arbeidsrechtelijke kwesties? Bel of mail gerust, wij denken graag met u mee!