Even het Instagram account van de nieuwe sollicitant checken, of op Facebook speuren wat die ene kandidaat eigenlijk doet in zijn vrije weekend. Uit onderzoek van Tilburg University en Rendement Uitgeverij blijkt dat 25% van de bedrijven de social media profielen van sollicitanten screent. Toch is dat in veel gevallen niet toegestaan. Het werkt namelijk discriminatie in de hand. Bij het screenen van kandidaten wordt vooral gelet op mogelijk onprofessioneel gedrag. Uit het onderzoek blijkt dat 62% van de werkgevers om die reden de social media accounts bestudeert. Daarnaast checkt 56% van de werkgevers of de informatie overeenkomt met het cv en is 46% benieuwd naar de persoonlijke opvattingen van de kandidaat.
De meest gecheckte social media platformen in aanloop naar een sollicitatie zijn:
Als een werkgever een sollicitant of een werknemer screent dan worden persoonsgegevens verwerkt. De Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) en de Uitvoeringswet AVG (UAVG) zijn dan van toepassing. De werkgever is er verantwoordelijk voor dat screening volledig aan de eisen van deze wetten voldoet.
De belangrijkste eisen vanuit de AVG en UAVG zijn:
Screenen mag als aan bovengenoemde voorwaarden voor screening is voldaan. Wees wel transparant over de reden van screening en ga zorgvuldig met de gegevens om.
Vragen over het screenen van sollicitanten of andere arbeidsrechtelijke kwesties? Bel of mail gerust. Wij denken graag met u mee.
Lees ook mijn voorgaande blogs, zoals bijvoorbeeld:
Handreiking opvolging meldingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag
Voorstel voor wetswijzigingen in het arbeidsrecht
Zieke werknemers re-integreren; denk ook aan jobcarving!
Omdat wij goed zijn in ons vak, kunnen we u helpen om uit te blinken in úw business. Wij hebben hart voor ondernemers en we geloven in duurzame partnerships. Daarbij denken we liever in oplossingen dan in belemmeringen. En we blijven altijd nieuwsgierig.