Als advocaat arbeidsrecht krijg ik vaak de vraag: “Waar begin ik als ik moet reorganiseren?” Reorganisaties zijn zelden eenvoudig en bijna nooit zonder impact. Toch kunnen ze – mits goed voorbereid – zorgvuldig en respectvol verlopen. In dit blog neem ik je mee in de stappen die nodig zijn om een reorganisatie via UWV op de juiste manier voor te bereiden.
UWV vraagt bij een ontslagaanvraag om een duidelijke reden. Denk aan bedrijfseconomische omstandigheden zoals teruglopende omzet, structurele verliesgevendheid, werkvermindering en organisatorische of technologische ontwikkelingen voor een efficiëntere bedrijfsvoering.
Tip: Begin met een goed onderbouwd plan waarin je de aanleiding, doelstellingen, maatregelen én gevolgen voor het personeel beschrijft. Dit vormt de basis voor de rest van het traject.
Bij een voorgenomen reorganisatie kan het verplicht zijn om advies te vragen aan de Ondernemingsraad (OR), of een Personeelsvertegenwoordiging (PVT) als die er is. Leg uit waarom de reorganisatie noodzakelijk is, wat de gevolgen zijn en hoe de werknemers worden ondersteund. Vraag advies op een zodanig tijdstip dat het advies nog de OR nog van invloed kan zijn op het te nemen besluit.
Bij een ontslag wegens bedrijfseconomische redenen is toepassing van het afspiegelingsbeginsel verplicht. Simpel gezegd: je deelt de werknemers met vergelijkbare functies in leeftijdsgroepen in en stelt per groep de werknemer met het kortste dienstverband voor ontslag voor. Als er sprake is van een unieke niet uitwisselbare functie hoeft er niet afgespiegeld te worden.
Een werkgever is verplicht om te onderzoeken of werknemers herplaatst kunnen worden in passende functies binnen het bedrijf of binnen de groep waartoe de werkgever behoort. Dit geldt ook voor vacatures die binnen afzienbare tijd openkomen. Als je bijvoorbeeld een functie op de administratie laat vervallen, kijk dan of die medewerker misschien een overstap kan maken naar een andere ondersteunende functie met begeleiding/scholing.
Als je de kans wil krijgen om met de medewerker een vaststellingsovereenkomst te sluiten, dan is het verstandig om eerst een voorlopige ontslagaanvraag bij UWV in te dienen. In die aanvraag wordt direct uitstel gevraagd om te onderhandelen. Dat uitstel duurt 14 dagen. Als UWV de ontvangst van de ontslagaanvraag heeft bevestigd, dan kunnen de werknemers de dag daarna worden ingelicht. Er kan een aanbod voor een vaststellingsovereenkomst gedaan worden en herplaatsing moet serieus worden onderzocht en worden besproken met de medewerkers. Komt er geen regeling, dan kan de inhoudelijke procedure bij UWV worden vervolgd.
Een ontslagaanvraag bestaat uit 3 delen: deel A, B en C. Deel A betreft de voorlopige ontslagaanvraag. Deel B en C worden ingediend als er geen regeling is getroffen. De werkgever moet uitgebreid motiveren en onderbouwen waarom arbeidsplaatsen vervallen, hoe het afspiegelingsbeginsel is toegepast en wat er is gedaan om gedwongen ontslagen te voorkomen. Het eventuele advies van de OR is belangrijk, net als de herplaatsingsinspanningen en vanzelfsprekend de financiële stukken (indien aan de orde). De werknemer wordt in de gelegenheid gesteld om verweer te voeren.
Een reorganisatie gaat vaak gepaard met onzekerheid. Medewerkers verdienen eerlijke, transparante communicatie. Goede communicatie kan extra onrust voorkomen.
Het reorganisatietraject is juridisch complex en vraagt om zorgvuldigheid. Neem dus op tijd contact op met een arbeidsrechtspecialist. Wij kunnen niet alleen het juridische proces stroomlijnen, maar ook helpen bij het maken van strategische keuzes. Want echt, reorganiseren kan je leren – en het begint bij een goede voorbereiding.
Vragen over een reorganisatie? Mail of bel gerust, wij denken graag met u mee!
Omdat wij goed zijn in ons vak, kunnen we u helpen om uit te blinken in úw business. Wij hebben hart voor ondernemers en we geloven in duurzame partnerships. Daarbij denken we liever in oplossingen dan in belemmeringen. En we blijven altijd nieuwsgierig.