Onbenoemde duurovereenkomsten die zijn aangegaan voor bepaalde tijd of voor het bereiken van een bepaald resultaat zijn in beginsel niet voor (tussentijdse) opzegging vatbaar, tenzij anders is overeengekomen (of de wet anders bepaalt).
Wanneer een duurovereenkomst (of de wet) wel voorziet in een regeling voor opzegging, kan het leerstuk van redelijkheid en billijkheid aanleiding geven om aan een tussentijdse opzegging nadere eisen te stellen (zoals inachtneming van een andere dan overeengekomen opzegtermijn). Uit de redelijkheid en billijkheid kan ook volgen dat een beroep op bevoegdheid tot opzegging van de duurovereenkomst alsnog niet aanvaardbaar is (en derhalve geen werking heeft).
Het bovenstaande onderstreept het belang van een uitgewerkte en voldoende duidelijke opzegregeling in uw duurovereenkomsten. Bij gebreke van een opzeggingsregeling is de kans groot dat opzegging tot discussie zal leiden en uiteindelijk aan de rechter voorgelegd moet worden, in welk geval de uitkomst niet altijd goed te voorspellen is. Een heldere en uitgewerkte opzeggingsregeling kan dat voorkomen. Dat geldt vooral bij duurovereenkomsten voor onbepaalde tijd, maar ook bij overeenkomsten voor bepaalde tijd zijn situaties denkbaar dat toch sprake zou moeten zijn van tussentijdse opzegging. Het verdient aanbeveling om over opzegging al na te denken en afspraken te maken bij het aangaan van de betreffende duurovereenkomst: ‘denk bij het aangaan van het huwelijk na over een eventuele scheiding’. Als reeds een verschil van mening bestaat over opzegging (of andere afspraken of verplichtingen), dan is het maken van afspraken daarover niet meer goed mogelijk. Bepaal dus bij het aangaan van uw duurovereenkomst of het wenselijk dat de overeenkomst opzegbaar is of misschien juist niet (of enkel in bepaalde gevallen). In geval van opzegbaarheid kan worden gewerkt met één standaard opzegtermijn voor beide partijen, maar het is ook mogelijk om voor iedere partij andere opzegtermijnen te hanteren. Het kan ook wenselijk zijn om de overeenkomst in bepaalde situaties met onmiddellijke ingang te kunnen opzeggen. Het verdient daarbij in ieder geval aanbeveling om helder te omschrijven vanaf welk moment het opzeggingsrecht precies ontstaat en kan worden uitgeoefend. Tot slot kan in bepaalde situaties belangrijk zijn om afspraken te maken over vergoedingen die bij tussentijdse opzegging betaalbaar worden, bijvoorbeeld als een opzegging het doen van investeringen vereist en opzegging zou kunnen plaatsvinden voordat bijvoorbeeld de investeringen zijn afgeschreven of terugverdiend. Ook na opzegging bent u er vaak niet: ook voor de periode die volgt na opzegging zijn heldere spelregels van belang, zeker aangezien de belangen van partijen dan over het algemeen anders zijn.