Conflicten binnen een team zijn van alle tijden. Organisaties veranderen. Leidinggevenden wisselen, afdelingen worden gesplitst of samengevoegd, bedrijven worden overgenomen of interne processen wijzigen, bijvoorbeeld als gevolg van marktontwikkelingen. In al deze situaties is de kans groot dat onderhuids problemen gaan ontstaan, die uiteindelijk tot botsingen tussen collega’s, uitval en verminderde productiviteit kunnen leiden. In zulke situaties kan teambegeleiding door een mediator het verschil maken.

Teambegeleiding door een mediator

Teambegeleiding als mediator is een vorm van begeleiding waarbij een deskundige, onafhankelijk en neutrale derde partij het team helpt om conflicten te ontrafelen, communicatie te verbeteren en de samenwerking te herstellen. Het doel is niet alleen het oplossen van problemen, maar ook het versterken van onderlinge verbinding en vertrouwen.

Wanneer zet je teambegeleiding in?

Teammediation of teambegeleiding kan van waarde zijn als:

  • Er terugkerende spanningen of conflicten zijn;
  • Sprake is van gebrekkige samenwerking of communicatie;
  • Er een cultuur is van roddelen, kliekvorming of vermijden;
  • Er omstandigheden zijn die voor onrust en veranderingen (zullen) zorgen (denk aan een reorganisatie, fusie of wijzingen van de manier van werken).

Hoe werkt teambegeleiding?

De teambegeleiding door een mediator verloopt vaak als volgt:

  1. Intakegesprekken: de mediator houdt met elk teamlid apart een intakegesprek om inzicht te krijgen in de situatie en het systeem dat het team als het ware gevangen houdt;
  2. Analysefase: de mediator maakt een beeld van het systeem en de onderlinge dynamieken;
  3. Gezamenlijke bijeenkomsten: in de gezamenlijke bijeenkomsten deelt de mediator zijn/haar bevindingen en krijgt het team inzicht in de patronen binnen het team. Er wordt, vaak in kleinere groepjes, gewerkt aan het bespreekbaar maken van de situatie, het doorbreken van het systeem en de onderlinge dynamiek, het vergroten van het onderlinge vertrouwen en aan de concrete werkafspraken;
  4. Opvolgingsfase: vaak worden er meerdere opvolgingsbijeenkomsten gehouden om ervoor te zorgen dat de gemaakte afspraken ook tot een duurzame oplossing leiden.

Om ook tijdens de gezamenlijke bijeenkomsten scherpe observaties mogelijk te maken, worden teams vaak begeleidt door twee ervaren mediators, om zo de kans op succes te vergroten.

Vragen over of benieuwd naar de mogelijkheden voor teambegeleiding of teammediation? Bel of mail gerust, wij denken graag met u mee!