Techbedrijven hebben al miljarden euro’s geïnvesteerd in de ontwikkeling van de technologie met het oog op de grote potentie ervan. Zij vinden strenge regulering van AI-systemen onwenselijk, omdat dit de innovatie zou remmen. Aan de andere kant zijn overheden zich juist steeds bewuster van de risico’s van AI, bijvoorbeeld voor fundamentele rechten zoals privacy en inbreuken op intellectuele eigendomsrechten zoals auteursrechten.
De voorgestelde AI Act reguleert AI-systemen en maakt daarbij onderscheid tussen verschillende risicocategorieën. Systemen met een onaanvaardbaar risico, zoals systemen met live gezichtsherkenning, zijn per definitie verboden. Systemen met een hoog risico, die bijvoorbeeld vliegtuigen of treinen besturen, moeten doorlopend worden gemonitord. Voor systemen met een laag risico hoeft slechts te worden vermeld dat zij AI gebruiken.
Er is ook onderhandeld over regulering van zogenoemde general purpose AI-modellen, zoals ChatGPT. Dergelijke systemen moeten volgens de voorgestelde AI Act transparant zijn over de data die zij gebruiken en mogen geen illegale inhoud genereren. Zo moeten deze systemen de auteursrechtregelgeving in acht nemen.
Aan bedrijven die de regels overtreden kunnen boetes worden opgelegd tot 35 miljoen euro. De AI Act moet nog worden goedgekeurd door het Europees Parlement en treedt naar verwachting op zijn vroegst in 2025 in werking.
Vragen over AI, auteursrechten of andere IE kwesties? Bel of mail gerust. Wij denken graag met u mee.
Lees ook mijn voorgaande blogs, zoals bijvoorbeeld:
Artificiële intelligente systemen en dataverwerking: een auteursrechtelijk perspectief
Deepfakes onder auteursrecht
Auteursrechten op teksten geschreven door ChatGPT
“(Werkgever) houdt vast aan het concurrentiebeding, zoals ook eerder aangegeven in de mail. Bij overtreding daarvan moeten grote bedragen worden betaald. Het is daarom raadzaam dit te regelen (afkopen) voor de aanvang van de werkzaamheden bij de nieuwe werkgever”.
De advocaat van de werkgever heeft in een brief van 24 december 2021 aan de werknemer laten weten dat het hem verboden is om bij een directe concurrent te gaan werken. Hij heeft de werknemer verzocht te bevestigen dat hij dat niet zal doen. De werknemer is ervoor gewaarschuwd dat hij anders de contractuele boetes zal verbeuren.
Op verzoek van de werknemer heeft de kantonrechter in een kort geding vonnis met ingang van 7 januari 2022 het concurrentiebeding geschorst zodat de werknemer als monteur in dienst kan blijven van zijn nieuwe werkgever. In een bodemprocedure heeft de werknemer gevorderd dat het concurrentiebeding (gedeeltelijk) wordt vernietigd. De kantonrechter heeft de vorderingen toegewezen. De werkgever is in hoger beroep gegaan.
Omdat wij goed zijn in ons vak, kunnen we u helpen om uit te blinken in úw business. Wij hebben hart voor ondernemers en we geloven in duurzame partnerships. Daarbij denken we liever in oplossingen dan in belemmeringen. En we blijven altijd nieuwsgierig.