Auteursrecht: Voetbal uitzenden in café… mag dat?

door Willem Timmers

Het is een bekend en actueel fenomeen, het bekijken van voetbal in een café om de hoek. Een heuse win-win-situatie voor zowel de bezoekers als de uitbater van het café. Toch loopt de uitbater een flink risico als deze zijn zaken niet op orde heeft.  Zo is onlangs in kort geding een café gedaagd, omdat deze niet de benodigde licentie had voor het uitzenden van eredivisiewedstrijden en ander beeldmateriaal zoals studioprogramma’s en promofilmpjes. Voor het uitzenden van eredivisiewedstrijden in bijvoorbeeld een café is een speciale licentie vereist. De reguliere consumentenlicentie is dus op zichzelf niet geschikt.

Omdat het café niet in het geding verscheen, is deze bij verstek veroordeeld. Anders gezegd, het café heeft de kans om zich te verweren onbenut gelaten en is daarom in dit geval veroordeeld tot betaling van de volledige (proces)kosten. Voor deze relatief eenvoudige kwestie kwam dat neer op bijna €6000,-. Een dure les die eenvoudig voorkomen had kunnen worden.

In een eerder artikel heb ik het al eens gehad over de afschrikwekkende werking van proceskosten in IE-zaken (o.a. merkenrecht, auteursrecht, modellenrecht, octrooirecht) . In dat soort zaken kan men in beginsel worden veroordeeld voor de volledige proceskosten. Dat is dus echt iets om rekening mee te houden en om te voorkomen, waaronder in dit geval. De misgelopen vergoedingen voor licenties zijn namelijk vaak veel lager, zodat schikken waarschijnlijk verstandiger is.

Bent u auteursrechthebbende of wordt u door een auteursrechthebbende aangesproken, neemt u dan vooral tijdig contact met mij op.