Een vereniging van Eigenaars moet worden opgericht bij een appartementencomplex, een souterrain met bovenwoning of bij het beheer over een mandelig terrein. De kerntaak van een VvE is het zorgen voor de instandhouding van het totale complex en het voeren van het beheer over alle gemeenschappelijke zaken en ruimten en vooraf vastleggen wat wel en niet mag binnen de VvE.
De oprichting van de VvE, het bestuur, de verantwoordelijkheid en de betekenis van de VvE zijn wettelijk geregeld. Zodra u een woning wilt gaan splitsen, zodra een ontwikkelaar een appartementencomplex wilt gaan bouwen of zodra een mandelig terrein ontstaat, zal de notaris in de verschillende aktes een VvE oprichten en vastleggen aan welke regels de VvE moet voldoen en hoe de bevoegdheden van het bestuur zijn geregeld.
Kern van de VvE is het zorgen voor de instandhouding van het totale complex en het voeren van het beheer over alle gemeenschappelijke zaken en ruimten en vooraf vastleggen wat wel en niet mag binnen de VvE. Ook wordt vaak vastgelegd welke sancties er gelden bij een overtreding, zodat daar geen onenigheid over kan bestaan.
U kunt niet vrijwillig kiezen voor het lidmaatschap van de VvE, zoals bij bijvoorbeeld een hockeyvereniging. Als u een appartementsrecht wilt gaan kopen, dan bent u automatisch en wettelijk verplicht lid van de VvE.
Het bestuur heeft grote en vergaande taken binnen de VvE. Taak van het bestuur is onder andere het incasseren van de bijdragen, het jaarlijks afleggen van rekening en verantwoording om samen met de andere eigenaars het gebouw te onderhouden, wat tot belangrijke besluiten kan leiden. Het bestuur van de VvE wordt vaak gevormd door de bewoners zelf, maar verstandiger is om het gehele beheer, dus alle bestuurstaken uit te besteden, zeker bij grote complexen. De wet en de betreffende aktes omvatten namelijk heel veel voorwaarden, waaraan de VvE moet voldoen.
Onze gespecialiseerde advocaten zorgen ervoor dat de juridische positie van de VvE goed wordt beschermd. Of u nu hulp nodig heeft bij de besluitvorming binnen de VvE, bij beroep tegen besluiten van de VvE of het oplossen van geschillen, wij staan klaar om u bij te staan met strategisch advies en begeleiding op maat.
Blijf op de hoogte van belangrijke juridische ontwikkelingen binnen het vastgoedrecht met de publicaties van onze experts. Onze advocaten delen waardevolle inzichten over actuele vraagstukken zoals huurrecht, projectontwikkeling, en contractonderhandelingen. Bekijk onze recente publicaties om beter voorbereid te zijn op juridische uitdagingen in uw vastgoedprojecten.
Het Burgerlijk Wetboek spreekt onder meer in art. 5:124 lid 1 BW over de ‘Vereniging van Eigenaars’ (VvE) en niet over Eigenaren, wat normaal gesproken het meervoud is van eigenaar. Een VvE ontstaat van rechtswege bij de splitsing van een perceel in appartementsrechten. Bekendste voorbeelden waarbij een VvE moet worden opgericht is het appartementencomplex, een souterrain met bovenwoning of het beheer over een mandelig terrein zoals een gemeenschappelijke parkeergarage.
In mijn voorgaande blog binnen deze reeks ben ik ingegaan op de vraag wanneer een vereniging van eigenaars van toepassing in. In deze blog zal ik ingaan op een tweetal relevante uitspraken van de Rechtbank Amsterdam van 28 april 2021 en van de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State van 24 april 2024.
Omdat wij ons vak verstaan, helpen we u om succesvol te zijn in uw onderneming. We hebben een sterke focus op ondernemers en geloven in langdurige samenwerkingen. In plaats van te denken in beperkingen, zoeken we altijd naar oplossingen. Daarbij blijven we nieuwsgierig en gericht op verbetering.