Als ondernemer in de vastgoedsector krijgt u te maken met complexe juridische vraagstukken, van het aangaan van huurcontracten tot projectontwikkeling en eigendomsgeschillen. Onze advocaten vastgoedrecht bieden ondersteuning bij elk aspect van het vastgoedrecht, zodat u zich kunt concentreren op uw bedrijfsactiviteiten zonder onverwachte juridische problemen. Of u nu advies nodig heeft over aankoop- en verkooptransacties, huurovereenkomsten, of bouwprojecten, onze ervaren advocaten zorgen voor de juiste juridische begeleiding om uw belangen te beschermen en te versterken.
Blijf op de hoogte van belangrijke juridische ontwikkelingen binnen het vastgoedrecht met de publicaties van onze experts. Onze advocaten delen waardevolle inzichten over actuele vraagstukken zoals huurrecht, projectontwikkeling, en contractonderhandelingen. Bekijk onze recente publicaties om beter voorbereid te zijn op juridische uitdagingen in uw vastgoedprojecten.
Een interessante procedure in de bouwwereld. Een aannemer plaatst in een gebouw een afzinkkelder en door die plaatsing ontstaat schade aan het naastgelegen gebouw. De eigenaar van dat naastgelegen gebouw en de gebruikers van dat gebouw houden de aannemer aansprakelijk voor die schade. Tot zover niets vreemds, dit gebeurt helaas vaker en kan voorkomen worden. Wat was er aan de hand? In dit geval was er een scheur ontstaan in de kelderwand, omdat een obstakel in de grond was geraakt.
Het kan best frustrerend zijn voor een verhuurder van bedrijfsruimte. Je hebt een huurder die een stevige huurachterstand laat ontstaan. Op enig moment verlaat de huurder ook nog eens zonder opgaaf van redenen die bedrijfsruimte. Wat dan? We hebben geleerd dat je niet zo maar ‘voor eigen rechter kunt spelen’. Daarmee bedoel ik dat de verhuurder de sloten van het gehuurde vervangt en de bedrijfsruimte na een pittige schoonmaak aan een ander verhuurt. Dan zijn er tenminste weer huurinkomsten. Het proberen te incasseren van de niet ontvangen huur van de vertrokken huurder doen je dan wel of niet.
Sinds de invoering van de Omgevingswet is het begrip ‘buitenplanse omgevingsplanactiviteit’ (BOPA) een belangrijk punt van aandacht in de rechtspraak. Deze regelgeving, die sinds 1 januari 2024 van kracht is, maakt het mogelijk om een omgevingsvergunning te verlenen voor activiteiten die afwijken van het geldende omgevingsplan, mits deze afwijkingen geen afbreuk doen aan een evenwichtige toedeling van functies aan locaties (ETFAL). Inmiddels zijn er dan ook uitspraken gedaan over de invulling van dit begrip. Wat is ETFAL? ETFAL vervangt de toets op goede ruimtelijke ordening die onder de Wabo gold.
Omdat wij ons vak verstaan, helpen we u om succesvol te zijn in uw onderneming. We hebben een sterke focus op ondernemers en geloven in langdurige samenwerkingen. In plaats van te denken in beperkingen, zoeken we altijd naar oplossingen. Daarbij blijven we nieuwsgierig en gericht op verbetering.
Stationsplein 17A
3818 LE Amersfoort
T +31 33 422 1900
M info@mend.nl