Een zzp-er (zelfstandige zonder personeel) Soms heeft u behoefte aan een tijdelijke of gespecialiseerde kracht, een zzp-er. Maar kunt u nog wel een overeenkomst van opdracht voortzetten of aangaan onder de huidige wetgeving? Hoeveel risico loopt uw organisatie? En hoe beëindigt u de overeenkomst als u besluit niet meer verder te willen? Onze arbeidsrecht advocaten hebben ruime ervaring met het werken met zzp-ers en kunnen u helpen een goede afweging te maken, zodat u zonder zorgen verder kan met uw organisatie.
De Wet Deregulering beoordeling arbeidsrelaties (Wet DBA) geldt vanaf 1 mei 2016. Vanaf 1 januari 2025 wordt daadwerkelijk gehandhaafd op schijnzelfstandigheid. Vanaf 1 januari 2026 kunnen boetes opgelegd worden. Als er eigenlijk sprake is van een dienstverband, kan de belastingdienst loonbelasting, premies en boetes vorderen. Onze advocaten kunnen u helpen dit risico zoveel mogelijk te beperken.
Of sprake is van schijnzelfstandigheid wordt onder andere getoetst aan de negen gezichtspunten die de Hoge Raad in de Deliveroo uitspraak heeft opgeschreven.
Met het wetsvoorstel Verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoedens (VBAR) zal meer duidelijkheid komen over de beoordeling van de arbeidsrelatie. Op dit moment zit er geen beweging in het wetgevingsproces. Onze advocaten houden u via onze blogs op de hoogte van de ontwikkelingen.
Er is sprake van schijnzelfstandigheid als een zzp-er niet kwalificeert als echte zelfstandige, maar als werknemer. De belastingdienst kan dan alsnog met terugwerkende kracht loonbelasting, premies en boetes vorderen. Met een goedgekeurde modelovereenkomst (die zijn verlengd tot en met 31 december 2029) en een praktijktoets door onze advocaten, kan schijnzelfstandigheid worden voorkomen.
Het is belangrijk om juridisch goed geïnformeerd en voorbereid te zijn als u werkt met zzp-ers. Zonder de juiste begeleiding kunt u het risico lopen op naheffingen van de belastingdienst. Wij bieden de expertise die nodig is om deze situaties juridisch correct en strategisch te benaderen, zodat uw belangen beschermd blijven.
Een belangrijke factor voor statutaire bestuurders is de mogelijkheid van persoonlijke aansprakelijkheid. Bij onbehoorlijk bestuur kan de aansprakelijkheid van de statutair directeur leiden tot persoonlijke claims, bijvoorbeeld in geval van faillissement of wanbeleid. Dit maakt de functie van een statutair directeur extra gevoelig en vereist zorgvuldigheid in de uitoefening van de taken.
Neem contact op met ons team voor deskundig juridisch advies over zzp-ers.
Neem geheel vrijblijvend contact op met Ariënne voor al uw vragen omtrent het contractenrecht.
Onze advocaten publiceren regelmatig over relevante onderwerpen binnen het arbeidsrecht. Lees onze publicaties om op de hoogte te blijven van veranderingen in wetgeving en praktische tips voor het omgaan met arbeidsrechtelijke uitdagingen.
In eerdere blogs hebben we al de ‘Deliveroo uitspraak’ besproken en zijn de bijbehorende gezichtspunten in de praktijk behandeld. Op 6 februari 2024 heeft de rechtbank Amsterdam deze gezichtspunten toegepast in de ‘Volkskrant uitspraak’. Hoe werken deze gezichtspunten in de praktijk en hoe is het gesteld met de plannen van de wetgever t.a.v. de zzp’ers? Feiten Op 14 maart 2011 hebben een corrector en een opdrachtgever (een krantenuitgeverij) een freelance-overeenkomst gesloten voor correctiewerk. De corrector ontving €23,93 per uur en factureerde de opdrachtgever voor de werkzaamheden. Bij afwezigheid vervingen andere correctoren de freelancer, waarvan de coördinatie bij de corrector lag.
Omdat wij ons vak verstaan, helpen we u om succesvol te zijn in uw onderneming. We hebben een sterke focus op ondernemers en geloven in langdurige samenwerkingen. In plaats van te denken in beperkingen, zoeken we altijd naar oplossingen. Daarbij blijven we nieuwsgierig en gericht op verbetering.
Stationsplein 17A
3818 LE Amersfoort
T +31 33 422 1900
M info@mend.nl