Tekst nieuwe Auteursrechtrichtlijn aangenomen

Eerder schreven wij er al over en nu is het zover. De tekst van een nieuwe Europese Auteursrechtrichtlijn staat vast. Wat nu rest is de stemming om de richtlijn aan te nemen als Europese Wetgeving. De vraag is echter of dat de voorgestelde richtlijn ook wetgeving wordt. Er zijn in ieder geval behoorlijk wat initiatieven om een positieve stemming tegen te gaan.

Tegenstanders vrezen nog steeds voor censuur vanwege wat zij noemen een uploadfilter (zie art. 13). De huidige tekst kent behoorlijk wat open/vage normen en is voer voor juristen. Voor de internetplatformen, betekent dit artikel vermoedelijk werk aan de winkel en de inzet van extra mensen ten behoeve van voorgeschreven menselijke controle.

Een ander belangrijk punt is een (extra) vergoeding voor uitgevers en auteurs van perspublicaties. Gevreesd werd nog voor een zogeheten linktaks (i.e. belasting voor linken), maar dat lijkt opgelost voor eenvoudige links (zie art. 11).

We houden u op de hoogte van de ontwikkelingen.